18 tipů jak získat důvěru a být žádaný v kolektivu – 2. díl

Článek byl publikován 29. 9. 2014 v rubrice Osobní rozvoj | Počet komentářů: 0

Důvěra v kolektivu

zdroj obrázku: Flickr

Podívejte se na pokračování článků s těmi nejlepšími tipy, které vám pomohou zapadnout do kolektivu a působit na své okolí důvěřivě. První díl najdete ZDE.

10. Vyjadřujte se jasně

Občas se stává, že čím více něčemu rozumíme, tím větší máme problémy, pokud to máme vysvětlit. Naše znalost věci nás činí nedbalými při jejím popisu. Dvojznačnost se vkrádá tam, kde ji nejméně čekáme. Význam sdělení závisí na kontextu, tónu, načasování a osobní zkušenosti.

11. Vyhýbejte se zveličování

Zveličování je někdy humorné, ale podkopává důvěryhodnost.

12. Uvažujte o kritice a námitkách

Pokud okamžitě odmítnete nebo vyvrátíte kritiku a námitky bez jejich úplného vyslechnutí a bez toho, že byste si nechali čas na jejich promyšlení, ztrácíte pro druhé důvěryhodnost. Lidé vás tak označí za cholerika, místo aby vás považovali za přemýšlivého a důvěryhodného člověka.

13. Přijímejte odpovědnost za rozhodnutí, činnosti a výsledky, na kterých jste se nějak zúčastnili

U lidí, kteří se na něco jen vymlouvají, dostává důvěryhodnost vážné trhliny.

14. Důvěrná sdělení si nechte pro sebe

Pokud lidé zjistí, že se s nimi bavíte o osobních a důvěrných záležitostech, týkajících se druhých osob, budou se obávat, že totéž se stane i jim. Ponechání si důvěrných sdělení pro sebe, vypovídá mnoho o vašem charakteru. Ti, kteří vidí vaši diskrétnost při rozhodnutí nemluvit o osobních záležitostech jiných lidí, v časech nouze vypovídají o vaší důvěryhodnosti ve váš prospěch.

15. Vyhněte se lhaní, které není určeno dalšímu publiku

Pokud lžete druhé osobě před třetím člověkem a tento třetí člověk ví, že lžete – ať je již důvod vaší lži jakýkoli – tento třetí člověk ve vás ztratí důvěru.

16. Buďte upřímní a opravdoví

Upřímnost je snadné předstírat, ale obtížné uskutečňovat. Znamená to, že lidé předstírající upřímnost jsou schopní vznášet běžné námitky, dívat se na vás kárajícím zrakem s vážnou tváří a slibovat vám to, na čem vám záleží. Ale opravdovost vychází z charakteru, opravdový buď jste, nebo nejste. Jaké hodnoty uznáváte, takové poskytujete. To, co říkáte, je to, čemu věříte.

17. Buďte zranitelní

Důvěra v lidi vyžaduje riskování na straně druhých. Pokud jiní riskují důvěru, přejí si také, abyste s nimi takové riziko sdílel. Riziko být poctivý, riziko odhalení vlastních slabých stránek a zranitelných míst. To, že na sebe berete takové riziko, inspiruje druhé, aby podobně riskovali a důvěřovali vám.

18. Váš zevnějšek by vám měl být nápomocný

Na vzhledu opravdu záleží. Celkový vzhled, oblečení, upravenost, postoj, celkové vzezření a držení těla buď podporují důvěryhodnost, nebo jí škodí. Aby vám druzí věřili a tleskali, držte se role, kterou chcete hrát.

Líbil se vám článek? Nasdílejte ho nebo nám nechte komentář

Markéta Hrubá

Markéta Hrubá

Ráda pomáhám využívat potenciál lidí naplno, proto se věnuji kariérnímu a studijnímu poradenství. Zabývám se komunikací a mezilidskými vztahy. Ve společnosti H-Enter školím rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností. více o mně

Komentáře