Jak zvládat stres před a při přijímacím pohovoru

Článek byl publikován 9. 8. 2014 v rubrice Kariéra | Počet komentářů: 0

Jak zvládat stres

zdroj obrázku: Flickr

Je vám zle od žaludku, potí se vám ruce, nedokážete se soustředit a hlavou se vám honí negativní scénáře typu – přijdu pozdě, budou se ke mně chovat povýšeně, budu koktat, mluvit páté přes deváté a nakonec z celého pohovoru vyjdu jako neschopné individuum. Pravděpodobně právě míříte na domluvený pohovor k zaměstnavateli, ale již při vstoupení do vchodových dveřích vás přepadl nepříjemný stres. Ale nebojte, nejste v tom sami!

Podobné pocity prožívá před důležitou schůzkou až 80 % populace. Stres na nás působí negativně a umí nás pěkně vykolejit. Pojďme se naučit využít tohoto strašáka v náš prospěch! Stres nás totiž dokáže také nakopnout k lepším výkonům. Při prvních příznacích stresu se mu příště nebraňte, ale naučte se ho ovládat, pracovat s ním a vytěžit z něj maximum.

Jak poznáte, že jste již ve stresu? Toto jsou jeho nejčastější příznaky.

Jak stres ale přetvořit, aby pracoval pro nás? Nacvičte si tyto dovednosti a uvidíte, že se při další stresové situaci budete cítit o něco lépe. Podívejte se na šest nejlepších cviků.

1. Představte si oranžovou barvu
Oranžová pomáhá k soustředění a ke zklidnění. Pokud máte problém si barvu představit jako takovou, stačí, když si vybavíte pomeranč, dýni nebo oranžové desky apod.

2. Procvičte si ramena
Ramena vytáhněte k uším co nejvýše. Vydržte v napětí a poté nechte ramena padnout dolů, jako by z vás stres spadl, a uvolněte se.

3. Myslete pozitivně
Představte si pozitivní scénář vaší schůzky. Jak vstupujete do místnosti, jak skvěle bude pohovor probíhat, až po jeho úspěšné zakončení. Představte si vše barvitě a do co nejmenších detailů.

4. Povídejte si sami se sebou
Povzbuďte se! Opakujte si pozitivní myšlenky o úspěchu i sobě samém, znovu a znovu a hlasitě. Utvrdíte se tím ve svém názoru i odhodlání. Vyslovit své myšlenky nahlas je významný krok k jejich uskutečnění. Pamatujte si, že vaše myšlenky zásadně ovlivňují vaše reakce.

5. Pohled z druhé strany
Před přijímacím pohovorem si doma oblékněte oblečení, ve kterém máte v plánu pohovor absolvovat. Připravte si účes i doplňky, aby vaše představa odpovídala co nejvíce realitě. Takto připraveni se postavte před zrcadlo a pozorně se prohlédněte. Je vše v pořádku, rozptyluje vás něco? Takto totiž budete vypadat a bude na vás hleděno. Tímto nácvikem získáte jistotu, jak svou vizáží zapůsobíte na ostatní.

6. Nacvičte si pohovor u zrcadla
Posaďte se k zrcadlu a zaujměte vhodnou pozici a pozorujte, jak při sezení na židli působíte. Zkontrolujte si, zda se nehrbíte, nejste příliš zakloněni, zda není brada vysunutá, nepůsobíte strnule, v napětí nebo jestli nemáte překřížené nohy. Pokud jste našli správnou a uvolněnou polohu vsedě, zapamatujte si tento pohled v zrcadle a mějte ho uchovaný v paměti. Takto vás při pohovoru uvidí potenciální zaměstnavatel.

Nedovolte stresu, aby vám zbytečně pokazil vaši snahu a pečlivou přípravu na pohovor. Pokud vás v nejbližší době čeká podobná stresová situace, aplikujte hned tyto dovednosti. Čím dříve začnete, tím rychleji a snadněji budete stres ovládat. Budete klidnější, výkonnější a úspěchy se jistě brzy dostaví.

Hodně štěstí!

Líbil se vám článek? Nasdílejte ho nebo nám nechte komentář

Markéta Hrubá

Markéta Hrubá

Ráda pomáhám využívat potenciál lidí naplno, proto se věnuji kariérnímu a studijnímu poradenství. Zabývám se komunikací a mezilidskými vztahy. Ve společnosti H-Enter školím rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností. více o mně

Komentáře