Person-job fit

Článek byl publikován 21. 9. 2018 v rubrice Osobní rozvoj | Počet komentářů: 0

zdroj: Unsplash

Člověk může s úspěchem a spokojeností vykonávat činnost pouze tehdy, když jsou zvolené úkoly a oblast podnikání pokud možno kompatibilní s vlastní motivační a hodnotovou strukturou a pokud může odpovídajícím způsobem a kompetentně vyhovět nárokům své profese.

Zaměstnanec by měl do svého zaměstnání svou osobnost vnést, rozvíjet ji a využívat. Z toho vyplývá očekávání pracovní činnosti, která by měla být nejen smysluplná, ale také přínosná pro rozvoj a vývoj osobnosti.

V souladu s modelem person-job fit existují pro lidi se specifickou strukturou osobnosti a schopností také profesní úkoly, v jejichž zvládání mohou být úspěšní. Z tohoto hlediska je úkolem psychologické diagnostiky schopností v první řadě výběr. Takže na volnou pozici vybereme osobu, která zde optimálně využije a rozvine své schopnosti a přednosti a uspokojí co nejlépe své potřeby. Počet výpovědí ve firmách by se dal minimalizovat, pokud by se již při výběru zohlednila vhodnost osobnosti uchazeče pro charakteristiku určité činnosti.

Cílem psychologické diagnostiky je zjištění sebeobrazu uchazeče – klienta s přihlédnutím k nároku profese.

Právě v časech proměn platí o mnohých firmách to, co sdělil patrně svému mladšímu kolegovi jeden anglický personální vedoucí:

„Mladý muži, přijímáme lidi kvůli jejich znalostem a zkušenostem, ale propouštíme je kvůli jejich osobnosti.“

Líbil se vám článek? Nasdílejte ho nebo nám nechte komentář

Markéta Hrubá

Markéta Hrubá

Ráda pomáhám využívat potenciál lidí naplno, proto se věnuji kariérnímu a studijnímu poradenství. Zabývám se komunikací a mezilidskými vztahy. Ve společnosti H-Enter školím rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností. více o mně

Komentáře