Přijímací řízení na střední školy Základní informace

Článek byl publikován 28. 2. 2023 v rubrice Studium | Počet komentářů: 0

V České republice se přijímací řízení na střední školy mohou lišit v závislosti na typu a zaměření školy. Nicméně obecně se přijímací řízení skládají z následujících kroků:

  1. Přihlášení – Studenti, kteří chtějí nastoupit na střední školu, se musí nejprve přihlásit. Přihlášky se obvykle podávají na webových stránkách školy.
  2. Testy – Většina středních škol požaduje, aby studenti absolvovali přijímací testy, které mohou zahrnovat testy z matematiky, češtiny, angličtiny a dalších předmětů, závisí to na zaměření školy.
  3. Pohovory – Některé školy požadují také osobní pohovor s uchazečem a jeho rodiči.
  4. Hodnocení vysvědčení základní školy – Školy také hodnotí vysvědčení základní školy studenta.
  5. Výběr a rozhodnutí – Po vyhodnocení výsledků testů a dalších informací o studentech škola vybírá uchazeče a rozhoduje o jejich přijetí.

Je důležité si uvědomit, že přijímací řízení se mohou lišit v závislosti na konkrétní škole a v případě nejasností byste měli kontaktovat danou střední školu, na kterou chcete nastoupit, a informovat se o konkrétních krocích v jejím přijímacím řízení.

Talentové zkoušky na střední školy se liší v závislosti na konkrétní škole a jejím zaměření. Obvykle se však talentové zkoušky požadují na uměleckých a sportovních školách.

Termíny talentových zkoušek se liší v závislosti na konkrétní škole. Obvykle se konají v období od ledna do května, přičemž termíny se mohou lišit v závislosti na typu školy. Je důležité si ověřit konkrétní termíny talentových zkoušek u konkrétní školy, na kterou se ucházíte, a dodržet všechny termíny a podmínky, které jsou požadovány v rámci talentových zkoušek.

Dny otevřených dveří se konají během podzimního nebo zimního semestru a jsou určeny pro budoucí studenty a jejich rodiče, kteří se mohou seznámit s prostředím a programem školy, navštívit třídy, laboratoře a další prostory a položit otázky učitelům a studentům. Podrobné informace o dnech otevřených dveří na konkrétních školách byste měli hledat na webových stránkách daných škol nebo se obrátit přímo na školu.

Líbil se vám článek? Nasdílejte ho nebo nám nechte komentář

Markéta Hrubá

Markéta Hrubá

Ráda pomáhám využívat potenciál lidí naplno, proto se věnuji kariérnímu a studijnímu poradenství. Zabývám se komunikací a mezilidskými vztahy. Ve společnosti H-Enter školím rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností. více o mně

Komentáře