Co s nejistotou při volbě povolání?

Článek byl publikován 29. 8. 2018 v rubrice Kariéra | Počet komentářů: 0

zdroj: Unsplash

Nejistota žáků a studentů při volbě povolání je zvyšována tím, že rozhodnutí musí být realizováno v době, kdy jsou mladí ještě zájmově nevyhranění, kdy není dokončen ani vývoj jejich schopností, tím méně vývoj jejich charakterových vlastností. Proto také svou orientaci i svá rozhodnutí často mění. Uvádí se, že mnozí již po 2 až 3 letech učení přicházejí na to, že jsou se svou volbou nespokojeni. A usilují o změnu.

Většina mladistvých začíná svou profesionální dráhu:

Potřebují pomoc, která by měla být dlouhodobá a včasná.

To znamená začít kolem 10. roku. Pomoc by měla být vedena formou taktního vedení k postupnému ujasňování si vlastních předpokladů i pracovních nároků. Bez této pomoci zůstává ve volbě povolání většina dospívajících. Jedinec pak tápe, volí profesi nahodile a bývá často motivován hlubšími, ne plně uvědomovanými potřebami, které vyplývají z jeho dětských zážitků ve vztahu k rodičům.

Jaká má být pomoc dospívajícímu při volbě povolání?

Podpořit dospívajícího v úsilí:

Líbil se vám článek? Nasdílejte ho nebo nám nechte komentář

Markéta Hrubá

Markéta Hrubá

Ráda pomáhám využívat potenciál lidí naplno, proto se věnuji kariérnímu a studijnímu poradenství. Zabývám se komunikací a mezilidskými vztahy. Ve společnosti H-Enter školím rozvoj prezentačních a komunikačních dovedností. více o mně

Komentáře